Τρίτη 1 Απριλίου 2008

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ


Μεγάλη άνθηση γνωρίζουν οι τέχνες στη γειτονική χώρα που έχει ένα όνομα σε στιλ ΠΓΔΜ, αλλά θέλει να τη λένε Μακεδονία, όπως η θεία μου η Αρτεμισία θέλει να τη λέμε Τζούλια, γιατί θαυμάζει την Τζούλια Αλεξανδράτου, τρομάρα της.
Τρομάρα μεγάλη έχει πιάσει τους εικαστικούς καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, όταν αντελήφθησαν πως πολύ πίσω έχουν μείνει όλοι στο να κάνουν τα διάφορα ακαταλαβίστικά, τα αφηρημένα τάχα μου, που σημαίνει πως ο καλλιτέχνης από έμπνευση, άστα να πάνε. Το σοκ που προήλθε από τα πολύ συγκεκριμένα δημιουργήματα των Σκοπιανών καλλιτεχνών, είναι τόσο ισχυρό δε, που αυτοχαστουκίζονται οι εικαστικοί. Μα ποιος συνέλαβε την ωραιότατη ιδέα να βάλεις την ελληνική σημαία τη σβάστικα, τι σύλληψη κι αυτή.
Αυτή η σύνθεση δείχνει που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο η αφόρητη του δημιουργικότητα, και ένας ακραίος φανατισμός που τον κάνει να ξεπερνά τα όρια, όπως ας πούμε έκανε και ο Μπέκετ στον τομέα του (συχώρα μας, Μπέκετ). Το άλλο, με τον Καραμανλή-κολάζ να είναι ναζί, δεν το συζητάς καθόλου.
Αυτό μπορεί και να διεκδικήσει βραβείο σε κάποια Μπιενάλε, μην αποκλείεις τίποτα, γιατί είναι ΄να προχωρημένο σχέδιο, το προχωράς και συ λίγο περισσότερο και το κάνεις μια μεγάλη μουτζούρα για να το εμπλουτίσεις. Να προσθέσουμε και κάτι αρχαιοελληνικού τύπου αγάλματα που πήγαν και έβαλαν έξω από το δημαρχείο τους, διότι και καλά, απόγονοι ενός μεγάλου πολιτισμού είναι, δεν δέχονται συζήτηση γι αυτό.
Και τώρα, Ντόρα, τι θα κάνεις; Μην απαντάς εσύ, Μπους, τη Ντόρα ρώτησα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: