Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΘ


Έκανε μεγάλη προετοιμασία, όντως, ο Κώστας Καραμανλής για να ανέβει φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν τόσο ο λόγος που θα εκφωνούσε που προβλημάτισε το επιτελείο του, αυτός χώρεσε σε ένα χαρτάκι,που το κάνανε μετά καραβάκι και το ρίξανε στη θάλασσα να πνιγεί μαζί με τα χρέη που έχουμε. Φέτος, το βάρος έπεσε στην εικόνα. Ο Κώστας Καραμανλής,ήθελε να δώσει κάποια δικαίωση στο τραγουδάκι, «Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη φτωχομάνα» και φρόντισε επιμελώς γι αυτό.



Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εικόνα, γιατί από ουσία, τίποτα. Επιστρατεύτηκαν ίματζ μέικερ, ο Βασίλειος Κωστέτσος και ο Γιάννης Γαλάτης, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο προφίλ και αν φας. Μετά από εκτεταμένες συζητήσεις,στις οποίες συμμετείχε ο Θ. Ρουσόπουλος αλλά όχι η Μάρα Ζαχαρέα, που είναι μια δημοσιογράφος ανεξάρτητη, κατέληξαν στο λουκ «κουρέλι». Ένα μπαλωμένο κοστούμι του βάλανε του ανθρώπου,προκειμένου να περάσει το μήνυμα,. «δεν έχω, δεν δίνω», ενώ η ιδέα να του δώσουνε να κρατά κι ένα στυλάρι με λαχεία, ως φτωχός λαχειοπώλης, εγκαταλείφθηκε,καθώς θα χανόταν η ουσία του μηνύματος, πίσω από το υπερφορτωμένο ντεκόρ.



Εξίσου λαμπερή ήταν και η εμφάνιση που επιλέχτηκε για το επιτελείο του πρωθυπουργού. Άλλο τον ντύσανε ψαρά, άλλον ναύτη, σε άλλο βάλανε μια στολή αστυνομικού για να χει το μάτι του στις πορείες,ενώ ο τελευταίος την έκανε στα κρυφά,διότι ρεζίλι δεν ήθελε να γίνει με μεταμφιέσεις. Για την σύζυγο του πρωθυπουργού,επιλέχτηκε το στιλ «Πειναλέων», εμπνευσμένο από τον Μποστ, με λίγες επεμβάσεις από τη «Μήδεια» του ιδίου καλλιτέχνη. Διότι, κατά μια σύγχρονη ανάγνωση, η Μήδεια δεν σκότωσε τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον Ιάσονα. Από ασιτία πήγανε, διότι κοινωνική πολιτική για τις εγκαταλελειμμένες συζύγους δεν υπήρχε. Κανονική τραγωδία.




Με το που έφτασε αυτή η κουστωδία στη Θεσσαλονίκη, μαζεύτηκε το πλήθος και περιεργαζόταν στην αρχή, κάποιοι πιο τολμηροί πλησίασαν και άφηναν από ένα λεπτό μέχρι ένα ευρώ στη δυστυχισμένη αυτή παρέα, έτσι, από φιλάνθρωπη διάθεση μέχρι που πετάχτηκε ένας του ΠΑΜΕ, και είπε, πάμε να φύγουμε,μας δουλεύουν τούτοι. Τότε, κατάλαβαν και οι υπόλοιποι πως δεν ήρθε στην πόλη κάποιος περιπλανώμενος θίασος, αλλά ο πρωθυπουργός μετά της συζύγου του και όλα τα καλά παιδιά. Άρχισε τους αλαλαγμούς το πλήθος σε αυτή τη δραματική σκηνή της αναγνώρισης, την κορύφωση του δράματος, διότι δράμα ήταν.



Ακούσανε τις φωνές ο Καραμανλής και οι άλλοι, μας υποδέχονται μετά Βαϊων και κλάδων, υπέθεσαν. Λάθος υπέθεσαν, διότι, οι φωνές, δεν έλεγαν , καλώς τους,περάστε. Έλεγαν διάφορα συνθήματα πάρα πολύ αντικυβερνητικά, γιατί ήταν μαζεμένα τα συνδικάτα εκεί, και διάφοροι εργαζόμενοι που καθόλου χαρούμενοι δεν ήταν με την πολιτική Καραμανλή,και είπαν να του τα πουν ένα χέρι. Προκειμένου να δώσουν περισσότερο γιορταστικό τόνο στην ωραία αυτή ατμόσφαιρα, ήρθαν και τα ΜΑΤ, που χαιρέτησαν τα συνδικάτα, τα χαιρέτησαν και εκείνα με τη σειρά τους,καλού-κακού φυγαδεύτηκε ο πρωθυπουργός, γιατί είχε κι ένα λόγο να εκφωνήσει.


Η ώρα της ομιλίας,υπήρξε μια κορυφαία στιγμή, που όποιος την έζησε, θέλει οπωσδήποτε να την ξεχάσει. Ανέβηκε ο Κώστας Καραμανλής στο βάθρο, κάποιος φώναξε, «είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός», τον ψάχνουνε έκτοτε από το Μέγαρο Μαξίμου να τον κεράσουν μια μπουγάτσα με τυρί. Άφαντος ο οπαδός,μπορεί να ήταν και προβοκάτορας. Ο Καραμανλής εξακολουθεί να είναι στην εξέδρα, και για να δείξει πως το κατέχει το θέμα του, αρχίζει να χαιρετά πέρα δώθε. Χαιρέτα μου τον πλάτανο, ακούστηκε μια άλλη φωνή, τρέχανε στην ΕΡΤ να το κόψουνε στο μοντάζ το στιγμιότυπο. Συνεχίσει να χαιρετά ο πρωθυπουργός, τον κόσμο, τα δέντρα, τον Λευκό Πύργο., ένα καϊκι που πέρασε , τον ουρανό με τ άστρα. Και αποφάσισε κάποια στιγμή να μιλήσει.


Πότε άρχισε να μιλά, πότε τέλειωσε,κανείς δεν κατάλαβε .Όλα γίναν εν ριπή οφθαλμού. Απηύθυνε έναν χαιρετισμό στην αρχή, απηύθυνε έναν χαιρετισμό στο τέλος, και ενδιαμέσως,τίποτα. Ένα κενό. Με μια μελαγχολία μαζί. Μερικοί,λένε πως τον άκουσαν να ψελλίζει, «πάμε καλά,θα πάμε καλύτερα»,αλλά δεν παίρνουν όρκο. Άλλοι λένε πως είπε «πάμε κακά, θα πάμε χειρότερα».Ούτε αυτοί παίρνουν όρκο. Πάντως, ένα είναι σίγουρο .Ο Καραμανλής πήγε στη ΔΕΘ. Με άδειο πορτοφόλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: